Je tomu již 8 let, co mladý Matyáš Zouhar poprvé zavítal na florbalový trénink Orla Šlapanice. Rodák z Velatic, které nepřímo sousedí se Šlapanicemi, se k nám dostal velikou náhodou. Pamatuji si, jako by to bylo včera. “Tichý, skromný, ale velice pracovitý a odhodlaný kluk s vášní pro pohyb a chutí vyhrávat, i kdyby měl oběhnout za jedno střídání desetkrát celé hřiště.” Takto na něj vzpomínám, když si vybavím Matyho začátky.

Foto: Aligators

Dnešní článek je věnovaný právě tomuto florbalistovi, Matyáši Zouharovi, který před vánoci dostal obrovský dárek v podobě ne jednoho, ale přímo dvou startů v nejvyšší florbalové soutěži u nás za PSG Panthers Otrokovice. Nutná shoda náhod, ale i hráčova píle a dřina se za ty roky teď spojila v jeden velký šťastný moment. V této sezoně se totiž Matymu velmi daří a důkazem je 15 branek za 19 zápasů v 1. lize mužů v dresu Aligators. V poháru se dostal až do čtvrtfinále a právě tato cesta mu zřejmě vynesla angažmá v Superlize. Během pohárové cesty totiž narazili Aligators proti zmíněným Otrokovicím a utkání dopadlo šťastněji pro domácí Aligators. Navíc v tomto utkání se blýsk asistencí a velmi nebezpečnou hrou v každém střídání. Oba kluby se dohodly na střídavémhostování, které budou win-win situací pro oba kluby.

Uběhl téměř měsíc od podpisu smlouvy střídavého hostování a Matymu se naskytla další šance. Přestup do PSG Panthers Otrokovice jako jejich kmenový hráč. Velká odměna za ty roky dřiny v dresu Aligators a postup na nejvyšší úroveň v České republice. Matyáš samozřejmě souhlasil a k 13.1.2023 se stává jejich hráčem. Po dlouhých letech tak naše základna má zastoupení v Livesport superlize. Zároveň však neopouští svůj dosavadní klub úplně. Vypomůže Aligators, kteří se aktuálně nachází na poslední příčce tabulky 1. ligy mužů v podobě střídavých startů až do 30.6.2023.

Foto: Havířov

S florbalem začínal Matyáš se svým o rok starším bratrancem Jakubem. Nebyl to jediný sport, který jej zajímal. Fotbal byl pro něj víc. Protože je z Mokré-Horákov, tak působil v místním oddílu. S nutnou dávkou štěstí se Maty dostal k florbalu až do Šlapanic skrze bratrance Jakuba. Tehdy se svými dvěma spoluhráči přestoupili do Orla Šlapanice. To se psal rok 2017. V sezóně byl velmi přínosný pro tým, avšak ne každý zápas vyšel výsledkově dobře. O jeden zápas nedokázal postoupit na finálový turnaj OFL. V dalším ročníku se to však povedlo a získal dokonce 3. místo s Orlem Šlapanice na celostátním finále OFL. V tom samém roce dokonce nevěděl, zda-li bude s florbalem pokračovat. Ze začátku sezóny to vypadalo na úplný konec. Zjistil totiž, že Kuba nebude pokračovat ve Šlapanicích. Důvod byl prostý. Oproti Matymu byl Kuba o rok starší a zároveň už ho florbal tolik nebavil, protože se věnoval více muzice. S odstupem času se tohle rozhodnutí jeví jako zásadní. Kdyby se tak stalo, nikdy by nenaplnil ten potenciál, který v sobě měl. O pár dní později se naskytla skvělá příležitost. Hrát za dorostence Aligators. Výhodou byly spoluhráči ze Šlapanic, se kterými tehdy hrál. V dorosteneckém týmu ihned vynikl a bylo jasné, že ho čeká zářivá budoucnost.

Představení Matyáše Zouhara

Ahoj Maty,
děkuji za tvoji účast a na začátek se v krátkosti představ těm, kteří tě ještě neznají.

Ahoj, také velmi děkuji pozvání. Jmenuji se Matyáš Zouhar. Je mi 20 let. Studuji průmyslový design na VUT v Brně. Ve volném čase se věnuji grafice a rád sportuji.

Jak se vlastně zrodila možnost zahrát si za superligový tým PSG Panthers Otrokovice ?

V Otrokovicích odpadlo pár kluků, tak potřebovali přivést někoho nového. A jelikož se mi v 1. lize celkem daří a zaujal jsem svojí hrou ve vzájemném pohárovém zápase, tak oslovili mě. Prvotní domluva obou klubů byla na střídavé hostování, se kterým jsem souhlasil a chtěl jsem se ukázat.

Foto: Tomáš Brázdil – SportFoto

V letošní sezóně už jsi proti soupeřům z nejvyšší soutěže hrál. Byla to pro tebe výhoda, že jsi nešel do neznáma ?

Asi bych neřekl, že to byla nějaká velká výhoda, samozřejmě nějaké zkušenosti jsem nasbíral, ale i tak je to pro mě velký krok.

Jaký byl tvůj první měsíc v novém působišti ? Přijala tě kabina ihned ?

Myslím, že byl povedený. Hned ze startu jsem naskočil do domácího zápasu s Vinohrady, který jsme vyhráli. Poté následovali dva dlouhé výjezdy do Mladé Boleslavi a Varů. Takové zápasy, po dlouhé cestě autobusem, bývají obzvlášť težké. Proto jsem rád, že jsme vyhráli alespoň v důležitém zápase proti Varům. Kluci v kabině jsou super a přibrali mě bez problému. I přesto bude úplná aklimatizace v novém kolektivu chvíli trvat, jelikož jsem spíš tichý typ a vždycky mi to chvíli trvá.

Před pár dny se dokončil přestup do Panthers. Čím myslíš, že jsi je přesvědčil, aby si tě vybrali ?

Troufnu si říct, že jsem zaujal zejména svojí rychlostí a bojovností. I když nejsem jeden z těch, co mají výbornou techniku na holi, snažím se to nahradit právě rychlostí a bojovností. Tomu, že si mě Otrokovice vyhlédli, určitě pomohlo i to, že se mi bodově dařilo v první lize.

Otrokovice jsou zhruba hodinu cesty od tvého domova. Změní se tím tvůj osobní a pracovní život ?

Samozřejmě je to změna. Oproti 15-ti minutám na trénink Aligatorů do Křenovic, mi to vezme o dost více času. Ale momentálně mám zkouškové, takže mě to nějak moc neomezuje. Jenže až znovu začne škola, tak to tak jednoduché nebude. Přeci jenom zvládnout dohromady tréninky a zápasy dvou týmů je docela náročné, a k tomu se přidá ještě škola a práce.

O tobě je známo, že jsi schopný zvládnout obrovskou zátěž v minimálním časovém rozsahu. Jak se vypořádáváš s náročným programem ?

Myslím si, že je to hlavně o tom chtít. I pro mě je to náročné, ale občas je nutné se překonat a zvládnout to. Samozřejmě neméně důležitá je strava, rozcvička a protažení.

Foto: Aligators

Florbal pro tebe býval kdysi až sport číslo 2. Co se změnilo a jsi za tu změnu rád ?

Dřív jsem hrával hlavně fotbal, ale nebylo to úplně ideální. Pak jsem se v podstatě náhodou dostal až do Šlapanic a moje florbalová kariéra mohla začít. Byl tam super kolektiv a dobré florbalové podmínky, takže jsem neměl důvod se vracet k fotbalu.

Ve Šlapanicích jsi získal bronzové medaile na celorepublikovém finále OFL. Je tohle tvůj největší úspěch, na který vzpomínáš nejvíce ?

Byl to tehdy velký úspěch, ale asi nemám jen jeden moment. Rád vzpomínám na období, kdy jsme hrávali právě orelskou ligu a ligu mezi městy s klukama ze Šlapanic.

Kam by jsi se chtěl ve své kariéře dostat nebo čeho by jsi chtěl dosáhnout ?

Zatím to nemám nějak ujasněné, pořád se snažím zlepšovat a chci aby mě florbal stále bavil.

Co by jsi vzkázal všem, kteří tě sledují a podporují ?

Rád bych poděkoval všem, co mě sledují a podporují. A taky bych vás chtěl pozvat na zápasy Aligátorů a Otrokovic.

Foto: Orel

Děkuji za rozhovor a přeji ti co nejvíce úspěchů v kariéře.

Také děkuji.

Statistiky a úspěchy Matyáše Zouhara

  • Ve Šlapanicích (OFL) – 14 zápasů , 7 branek, 8 asistencí
  • V Aligators mládeži (Český florbal) – 49 zápasů, 40 branek, 48 asistencí
  • V Aligators mužích (Český florbal) – 96 zápasů, 48 branek, 28 asistencí
  • PSG Panthers Otrokovice (Český florbal) – 3 zápasy, 0 branek, 0 asistencí

3. místo v celorepublikovém finále OFL v kategorii dorostenců

FACEBOOK ORLA

INSTAGRAM ORLA



Kategorie: Články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *